Despre

Aiud
Scurtă prezentare

Aiudul este un municipiu transilvanean vechi de mai bine de 700 de ani, cu o diversitate etnica si culturala bine inradacinata, care se afla intr-un amplu proces de modernizare cu accent pe cresterea calitatii vietii pentru cetateni, masuri eco-friendly de valorificare a potentialului si transformare a orasului intr-unul SMART. Situat în inima Transilvaniei, municipiul Aiud este locul perfect din care să vizitați Munții Apuseni, iar evenimentul sportiv Aiud Green Run by DP World este prilejul potrivit pentru a porni în aventură.

Așezare geografică:

Municipiul Aiud este așezat în culoarul depresionar axat pe cursul mijlociu al Mureșului, la contactul celor trei mari unități geografice: Câmpia Transilvaniei, la N-E, Podișul Târnavelor, la S-E și Munții Apuseni, la Vest, la o distanță de 70 km de Cluj Napoca și la 35 km de Alba Iulia.

Coordonatele geografice sunt paralela  46° 10′ latitudine nordică și meridianul 23° 43′ longitudine estică. Cota de altitudine, 258m în centru, 270m pe dealul Cocoșu, 367m pe Dealul de Strajă (la releu). Suprafața municipiului este de 142,2 km². Aiudul este așezat de o parte și de alta a șoselei naționale București – Cluj – Oradea, a liniei ferate cu aceeași rută, pe malul drept al Mureșului, la nici 20 de km de masivul muntos Pleașa (1259 m). Municipiul e străbătut de Valea Aiudului, care vine din munte pentru a se înfrăți cu Mureșul. Mureșul în această zonă a Aiudului curge liniștit, printr-o albie mănoasă, oferind locuitorilor o bună șansă pentru practicarea agriculturii din cele mai vechi timpuri, mai ales a grădinăritului.

Soarele, din momentul răsăritului, scaldă luminos dealurile din împrejurimi, împodobite gospodărește cu viță de vie nobilă și pomi fructiferi, radiind toată ziua asupra orașului. Către seară asfințitul conferă o priveliște de un farmec extraordinar. Scăpat dincolo de munți, soarele răspândește o lumină roșie difuză, realizând o imagine tonică, un contrast cromatic ce se estompează treptat, odată cu sosirea nopții.

 

 
Cai de acces

Municipiul Aiud este situat de-a lungul drumului national DN1 si european E81, precum si a autostrazii A10, la distanta de 30 km de Municipiul Alba Iulia, resedinta judetului Alba,37 km de municipiul Turda, 70 de km. de Cluj-Napoca sau 100 de km de Sibiu.

Pe cale ferata450 km de Bucuresti si – 425 km de Budapesta.

Cele mai apropriate puncte de frontiera:

Pe sosea:

  • Nadlac – 324 km
  • Varsand – 293 km
  • Turnu – 294 km
  • Cenad – 325 km
  • Stamora Moravita – 304 km (cu Serbia)

Pe cale ferata:

  • Curtici – 300 km (cu Ungaria)
  • Cele mai apropiate aeroporturi internationale:
  • Aeroportul International Cluj (75 km)
  • Aeroportul International Targu Mures (75 km)
  • Aeroportul International Sibiu (100 km)
Stema municipiului Aiud
 
stema
 

Stema este sub formă de scut tăiat având partea superioară despicată. Stema municipiului Aiud are în primul cartier, pe câmp roșu o poartă de aur cu cruce pe frontispiciu și două medalioane cu motive populare din aur.
În spațiul deschis al porții se zărește un ciorchine de strugur, de asemenea de aur. În cartierul secund, pe câmp de azur, un grifon de argint limbat roșu, ținând într-o gheară o sabie, iar în cealaltă o balanță cu talgere în echilibru, ambele din același metal.
În partea inferioară, pe aur, o carte deschisă. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint formată din cinci turnuri.
Elementele însumate au următoarele semnificații:
 
  • poarta amintește folclorul specific zonei, motivul înfățișat pe medalioane fiind specific artei populare; strugurele și frunzele de viță de vie arată ponderea pe care o are viticultura în ansamblul economiei municipiului;
  • grifonul este vechea stemă a așezării. Sabia semnifică lupta de apărare dusă de veacuri de către locuitorii așezării;
  • cartea deschisă arată faptul că la Aiud se află instituții culturale de importanță națională, dintre acestea remarcându-se Biblioteca Documentară Bethlen înființată în 1622, deținătoare a unor lucrări de valoare la nivel european și Muzeul de Științele Naturii, înființat în 1796.
Coroana murală care timbreazã scutul este un însemn specific centrelor urbane evidentiazã faptul cã asezarea este municipiu.
Alte informatii relevante

Localitati componente: Aiud (resedința), Aiudul de Sus, Gambas, Magina si Pagida.

Sate apartinatoare: Ciumbrud, Garbova de Jos, Garbova de Sus, Garbovita, Sancrai si Tifra.

Clima: Teritoriul orasului se inscrie in climatul transilvanean cu caracter temperat-continental. Temperatura medie a lunilor de iarna este de –2,6°C iar a lunilor de vara de 19,2°C.

Altitudine: 260 m.d.m.

Localitati infratite:

  • Dingelstädt, Germania (1993)
  • Gyomaendrőd, Ungaria (1993)
  • Cusset, Franța (2001)
  • Cerepovet, Rusia (2002)
  • Ponte de Sor, Portugalia (2003)
  • Siklós, Ungaria (2003)
  • Megara, Grecia (2003)
  • Soltvadkert, Ungaria (2015)
  • Raahe, Finlanda (2019)
 

sponsorii

nostri

Sponsorul principal al evenimentului este DP World – cu peste 103.000 de angajați în 75 de țări, DP World este unul dintre principalii facilitatori ai comerțului internațional. Integrând infrastructura fizică (porturi și terminale intermodale) cu tehnologia, crează soluții care reduc perturbațiile în lanțurile de aprovizionare, de la poarta fabricii până la ușa clientului.

În România, DP World gestionează cel mai mare terminal de containere la Marea Neagră, situat în portul Constanța. Începând cu 2024 DP World operează și terminalul intermodal din Aiud Logistics Park prin care urmărește conectarea facilă a Transilvaniei cu piețele de producție și consum din întreaga lume.

Parteneri instituționali
Parteneri media